LIKIER BENEDYKTYŃSKI
Przepis na likier benedyktyński
Składniki:
15 g owoców jałowca,
6 pestek z jabłek,
10 g ziela angielskiego,
6 g ziaren kolendry,
2 g szafranu,
maleńki kawałek goryczki żółtej,
szczypta anyżu,
1 laska wanilii,
1,75 l spirytusu,
0,25 l rumu,
sok z 1 cytryny,
2,5 kg cukru,
0,75 l wody.
Sposób przyrządzenia:
Rozetnij laskę wanilii, połącz z szafranem, zgniecionymi owocami jałowca, kolendrą, ziele angielskie, pestkami jabłek oraz goryczką zalej rumem i dopraw szczyptą anyżu. Całość odstaw do maceracji na 4 dni w ciemne miejsce. Przygotuj syrop cukrowy, doprowadź wodę do wrzenia i rozpuść cukier dodaj sok z cytryny dokładnie wymieszaj i wystudź. Przygotowaną na rumie nalewkę przefiltruj przez bibułę filtracyjną i przelej do dużego naczynia. Dodaj spirytusu oraz mieszaniny syropu cukrowego i soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij. Pozostaw na rok do leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu.