PRZEPISY

 

 

 

WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO

 


 

Wino mniszka ma lecznicze właściwości, bogate jest w sole mineralne, witaminy i flawonoidy. Wspomaga oczyszczanie organizmu, wydzielanie żółci oraz wspomaga trawienie. Używane jest też w leczeniu infekcji czy przeziębienia w początkowych fazach. Poza tym wino ma złocistą barwę, wiosenny aromat i jest bardzo smaczne.

 

Przepis na wino z mniszka:

Składniki na 25 l
płatki z mniszka ok 12-13l
cukier 5 kg
kwasek cytrynowy 100g
drożdże pożywka

Sprzęt
balon 25l
garnek z pokrywką
korek z rurką fermentacyjną
nożyczki, rękawiczki

Zbieranie kwiatów
Kwiaty zbieramy w upalny i suchy dzień około południa. Istotny jest też wybór miejsca zbiorów kwiatu, watro by było ono z dala od ruchliwych dróg czy wielkich zakładów produkcyjnych.
Zbieramy około 25 l kwiatu mniszka, bez łodyg i liści.

Przygotowanie kwiatów
Zebrane kwiaty rozkładamy na gazetach lub  materiale na 2-3 godzin w tym czasie z kwiatów powinny wyjść robaczki.
Po tym czasie odcinamy same płatki z kwiatów a wszystkie zielone części wyrzucamy. Płatki wsadzamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny, następnie odcedzamy wywar a płatki wyrzucamy.
3.Przygotowanie drożdży (do wyboru opcja A lub B)
A. Drożdże aktywne: (20 minut)
Przygotowanie szczepionki drożdży aktywnych:
Do szklanki wlać 100ml przegotowanej i wystudzonej do temperatury 35°C wody (temperatura maksymalna) dodać łyżeczkę cukru i odstawić na ok.20-30 min aż drożdże ,,urosną”
 
B. Drożdże nieaktywne: (2-4 dni przed nastawieniem wina!)
Przygotowanie szczepionki drożdży – matki drożdżowej:
Czystą butelkę 0,3l napełnić do 3 objętości przegotowaną wodą, do której należy wsypać 3 łyżeczki cukru wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Dodać szczyptę pożywki dla drożdży winiarskich oraz wsypać zawartość saszetki drożdży, całość ponownie wymieszać i zatkać tamponem z waty, pozostawić w ciepłym miejscu (25-28°C). mieszać ciecz 1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach ciecz zacznie burzliwie fermentować znaczy to że szczepionka jest gotowa do użycia.

Przygotowanie syropu
W 10 l przegotowanej wody rozpuszczamy 5 kg cukru i zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie nastawu
Wywar z płatków, syrop cukrowy, szczepionkę drożdży oraz kwasek cytrynowy wlewamy do balonu. Balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Rurkę zalewamy wodą. Balon odstawiamy w ciepłe miejsce, fermentacja powinna się rozpocząć po 24h.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

ADRES


Sklep Stara Bimbrownia

Królowej Jadwigi 27 B

34-400 Nowy Targ

 

KONTAKT


+48 888 880 410

sklep@starabimbrownia.pl